Anul trecut, în pragul revelionului, asaltată fiind de clasica întrebare: Ce faci de revelion?, lansasem întrebarea: Ce faci în fiecare zi din viaţa ta, căci e o singură dată în viaţă? Acum, la aproape un an distanță, acel Ce faci în fiecare zi din viața ta? l-aș reformula în: Dacă azi ar fi ultima zi din viața mea aș face ceea ce voi face azi? Ar fi perfect dacă, în fiecare dimineață, i-am urma sfatul lui Steve Jobs adresându-ne această întrebare.

Sau, cum a subliniat Chuck Palaniuk într-un editorial pentru revista Men’s Health: trăiește ca și cum ai muri:

Trebuie să aștepți 7 zile, iar în această ultimă săptămână a vieții tale, trebuie să te achiți de ceea ce mie îmi place să numesc pe scurt Cei Trei C. Nu-ți face probleme, timpul o să zboare. Cum ar fi ultima săptămână la jobul pe care-l urăști, frumusețea și nostalgia fiecărei secunde în care știi că acum nu ești mai mult decât un mort pe două picioare. Ultima Oprire. Jocul e pe terminate și ceasul stă să-ți sune. Primul C e pentru Curățenie. Fă curat în baie. Spală-ți mașina. Spală-ți rufele și freacă podeaua. Scoate frigiderul și curăță în spatele lui. Spală geamurile. Fă curat peste tot. Al doilea C e pentru Cotrobăială. Cotrobăie-ți prin dosare și scapă de toată hârțogăraia care nu-i importantă. La fel și cu dulapurile și suvenirurile – serios, fă asta cu toate lucrurile tale. Dacă nu te-ai uitat recent prin ele, aruncă-le. Donează-le. Distruge-le. Aruncă-ți tot trecutul și toate secretele la gunoi. Al treilea C se referă la Contacte. Adică pune-te și ia legătura cu toți pe care îi cunoști și spune-le ceva frumos. Oricât de mult i-ai urî, debarasează-te de amărăciunea asta. Identifică ceva la fiecare persoană în parte, ceva ce ai admirat în secret sau ai invidiat sau ai râvnit și laudă-le chestia asta.

Dar, în aceste 7 zile nu ai făcut decât să-ți golești “rucsacul” (ce devenise tot mai greu de cărat în spate) de lucrurile care nu mai contau de multă vreme, dar de care nu te debarasai din obișnuiță, teama de nou sau pur și simplu nu te gândisei la Cei Trei C.

Și pentru că vorbeam de rucsacul din spate, cât cântărește viața ta?

Concluzia? 8-9 ore pe zi le petreci la birou. Iubește ceea ce faci sau fă ceea ce iubești!
Și.. să facem curat în viața pentru a face loc lucrurilor care cu adevărat contează, nu celor care doar ne îngreunează “mersul”..

4 comments on “Cât cântărește viața ta?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *