Retrogradarea din funcție


Categories:

Când poate fi dispusă retrogradarea din funcție

La polul opus promovării în funcție se află retrogradarea din funcție, care poate fi dispusă în două moduri: (1) cu titlu de sancțiune disciplinară față de salariatul care a săvârșit o abatere disciplinară, pe o perioadă ce nu poate depăși 60 de zile; (2) prin acordul scris dintre angajator și salariat. 


Retrogradarea din funcție – sancțiune disciplinară


Conform Codului muncii, angajatorul dispune de prerogativă disciplinară, acest lucru însemnând că poate aplica sancțiuni disciplinare salariaților atunci când constată că aceștia au săvârșit o abatere disciplinară.
Legea definește abaterea disciplinară ca fiind „o faptă în legătură cu munca și care constă într-o acțiune sau inacțiune săvârșită cu vinovăție de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele și dispozițiile legale ale conducătorilor ierarhici.”

Retrogradarea din funcție este una dintre cele cinci sancțiuni ce pot fi aplicate în situația în care se constată săvârșirea unei abateri disciplinare.

Pentru a constata săvârșirea unei abateri disciplinare, este necesară efectuarea în prealabil a unei cercetări disciplinare de către angajator. În caz contrar, sancțiunea aplicată este lovită de nulitate absolută, iar părțile sunt repuse în situația anterioară.

Nulitatea absolută a măsurii luate de angajator trebuie constatată de instanța de judecată, sens în care este nevoie de introducerea unei cereri de chemare în judecată.


Retrogradarea din funcție – prin acordul părților

Potrivit Codului muncii, regula este că orice modificare a contractului individual de muncă poate avea loc doar prin acordul părților, prin încheierea unui act adițional.
Modificarea poate privi: (1) durata contractului; (2) locul muncii; (3) felul muncii; (4) condițiile de muncă; (5) salariul; (6) timpul de muncă și timpul de odihnă.

Retrogradarea din funcție este un aspect ce vizează modificarea felului muncii. De regulă, angajatorul nu poate lua această măsură decât având acordul real și neechivoc al salariatului, întrucât odată cu modificarea felului muncii, sunt modificate și alte elemente ale contractului de muncă (de exemplu, salariul, locul muncii, timpul de muncă).


Ai fost retrogradat din funcție?

Ne poți contacta apăsând aici sau completând formularul de mai jos.

Formular
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.