Exproprierea – Legea nr. 255/2010 – aspecte introductive
Potrivit prevederilor Legii nr. 255/2010, pot fi expropriate bunurile imobile proprietate a persoanelor fizice sau persoanelor juridice, cu sau fără scop lucrativ, în scopul realizării unor lucrări de utilitate publică.
Etapele procedurii de expropriere sunt:
a) aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai lucrărilor de interes național, județean sau local;
b) consemnarea sumei individuale aferente reprezentând plata despăgubirii pentru imobilele care fac parte din coridorul de expropriere și afișarea listei proprietarilor imobilelor;
c) transferul dreptului de proprietate;
d) finalizarea formalităților aferente procedurii de expropriere.
Hotărârea de stabilire a cuantumului despăgubirilor în cazul exproprierii
În temeiul Legii nr. 255/2010, expropriatorul este obligat să despăgubească persoana expropriată după transferul dreptului de proprietate, sens în care va emite o hotărâre de stabilire a cuantumului despăgubirilor.
Cum poate fi contestată hotărârea de stabilire a cuantumului despăgubirilor în cazul exproprierii
În cazul în care persoana expropriată este nemulțumită de cuantumului despăgubirilor stabilite, există posibilitatea formulării unei contestații pe rolul instanțelor de judecată.
Contestația poate viza doar cuantumul despăgubirilor, nu și transferul dreptului de proprietate.
Termenul în care expropriatul nemulțumit se poate adresa instanței de judecată este de termenul general de prescripție, respectiv 3 ani la acest moment. Termenul de 3 ani se calculează de la momentul la care expropriatului i se comunică hotărârea de stabilire a cuantumului despăgubirilor.
Pentru soluționarea cauzei, instanța va desemna o comisie formată din trei experți, respectiv:
I. un expert desemnat de instanță;
II. un expert desemnat de expropriator;
III. un expert desemnat de persoanele supuse exproprierii.
În realizarea raportului de expertiză, cei trei experți desemnați vor ține seama de expertizele întocmite și actualizate de camerele notarilor publici, la momentul transferului dreptului de proprietate și de prețul cu care se vând, în mod obișnuit, imobilele de același fel în unitatea administrativ-teritorială, la data întocmirii raportului de expertiză.
Aspectul valorii imobilelor expropriate a ridicat multe probleme de-a lungul timpului, conducând către soluții contradictorii ale instanțelor de judecată, astfel că în 2021, prin DECIZIA nr. 78 din 15 noiembrie 2021, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că:
Odată cu despăgubirile se pot solicita și penalități de întârziere, de la data la care hotărârea judecătorească rămâne definitivă și până la momentul efectiv al plății.
Aspecte procedurale
Contestația este scutită de plata taxei judiciare de timbru.
Contestația este de competența instanțelor de drept comun.