Noi modificări în Codul rutier – OUG 195/2002


La data de 11.12.2022 a intrat în vigoare Legea nr. 335 din 7 decembrie 2022 care a adus noi modificări Codului rutier. Legea modifică patru articole și are ca scop completarea lacunelor Codului rutier în ceea ce privește competența polițiștilor locali de a solicita anumite constata anumite abateri săvârșite în trafic.

Noua formă a art. 39 din OUG 195/2002:

„La solicitarea poliției rutiere sau a poliției locale, proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice. Poliția locală poate solicita aceste date de identificare numai în legătură cu exercitarea competențelor în domeniul circulației pe drumurile publice.

Conform noii reglementări, un agent al poliției locale poate solicita datele de identificare ale persoanei care a condus vehiculul pe drumurile publice doar în scopul exercitării competențelor în domeniul circulației pe drumurile publice.

În forma nouă, articolul clarifică și limitează competențele poliției locale în ceea ce privește solicitarea informațiilor legate de conducerea vehiculului pe drumurile publice.

În cazul în care proprietarul sau deținătorul mandatat persoană fizică al vehiculului nu furnizează informațiile solicitate de către poliția rutieră sau locală, acestuia i se poate aplica o amendă din Clasa a IV-a de sancțiuni, între 9-20 puncte-amendă (între 1.305 lei și 2.900 lei).

„Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: (…) nerespectarea de către proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul a obligației de a comunica, în termenul indicat în cuprinsul solicitării poliției rutiere sau poliției locale, după caz, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice, prevăzute la art. 39”.

Sancțiunea era prevăzută și în vechea formă a Legii, singurul aspect modificat fiind adăugarea sintagmei „sau poliției locale”.

Pentru persoane juridice, se aplică o amendă din Clasa a V-a de sancțiuni, de la 21 la 100 de puncte-amendă (între 3.045 de lei și 14.500 de lei).

„Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a V-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de către persoane juridice: (…) nerespectarea obligației de a comunica, în termenul indicat în cuprinsul solicitării poliției rutiere sau poliției locale, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice, prevăzute la art. 39;”.

Pentru identitate de rațiune, și acest articol a fost modificat prin adăugarea sintagmei „sau poliției locale”.

Ultimul articol modificat (art. 109) are următoarea formă:

„Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac direct de către polițistul rutier sau de către polițistul local, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României, de către polițiștii de frontieră. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor de către polițistul local se fac cu respectarea dispozițiilor Legii poliției locale nr. 155/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare.”

Astfel, prin modificarea OUG 195/2002 s-au clarificat competențele poliției locale în ceea ce privește constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor rutiere.


Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *