Care este calea de atac împotriva procesului-verbal?
Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției prin care se stabilesc sancțiuni se poate formula plângere contravențională.
În cât timp trebuie formulată plângerea contravențională?
15 zile de la comunicarea/înmânarea procesului-verbal de constatare a contravenției.
Important
Toate motivele plângerii trebuie invocate în cele 15 zile de la momentul comunicării/înmânării procesului-verbal de contravenție, potrivit Deciziei nr. 44/2016. În cazul în care plângerea nu este motivată în interiorul celor 15 zile, aceasta poate fi anulată de către instanța de judecată, iar o nouă plângere nu mai poate fi formulată, fiind respinsă ca tardiv formulată.
Important
Plângerea suspendă executarea sancțiunii dispuse prin procesul-verbal de constatare a contravenției.
Calea de atac împotriva hotărârii
Hotărârea prin care se pronunță instanța poate fi atacată numai cu apel. Distinct față de plângerea contravențională, motivele de apel nu trebuie formulate odată cu cererea de apel, ci pot fi susținute și oral în fața instanței de judecată.
Instanța competentă
Împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției se poate depune plângere la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta ori la judecătoria în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau sediul contravenientul.
În cazul în care nu se formulează plângere contravențională
Contravenientul are posibilitatea ca, în termen de 15 zile de la înmânarea/comunicarea procesului-verbal de contravenție, să achite jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ.
Dacă amenda nu a fost achitată în termen de 30 de zile, organele abilitate procedează la executarea silită a acesteia, conform Codului de procedură fiscală.
Împotriva actelor de executare silită se poate formula contestație la executare, în termen de 15 zile de la primirea acestora.
În măsura în care organul fiscal nu va putea proceda la executarea silită a creanței fiscale, acesta va putea sesiza instanța cu o cerere de înlocuire a amenzii cu munca în folosul comunității.
Instanța va acorda un termen de „grație” de 30 de zile în care contravenientul va putea achita amenda și, în cazul în care nu va achita, va proceda la înlocuirea amenzii cu munca în folosul comunității.
Împotriva hotărârii instanței de judecată se poate formula recurs.
Important
Prin Decizia nr. 18/2022, ÎCCJ (Complet RIL) a admis recursul în interesul formulat de Colegiul de conducere al Curții de Apel Brașov și, în consecință, stabilește că: „În aplicarea art. 14 alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, cu modificările și completările ulterioare, în litigiile având ca obiect plângere contravențională, instanța de judecată poate invoca, din oficiu, prescripția executării sancțiunii contravenționale”.
Potrivit OUG 2/2001, executarea sancțiunii aplicate se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenției nu a fost comunicat contravenientului în termen de cel mult două luni de la data aplicării sancțiunii.
Prescripția poate fi constatată de instanță și, în urma Deciziei nr. 18/2022, poate fi și invocată din oficiu.
Ai primit amendă?
Ne poți contacta apăsând aici ori completând formularul de mai jos.