Sancțiuni aplicabile în sectorul de agricultură ecologică privitoare la etichetare


Contravenții și sancțiuni aplicabile în sectorul de agricultură ecologică

La data de 04.01.2023 a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea nr. 1.579 din 28 decembrie 2022 privind stabilirea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor în sectorul de agricultură ecologică și va intra în vigoare din 03 februarie 2023.

Hotărârea stabilește care sunt sancțiunile aplicabile în cazul producerii, pregătirii, distribuirii, depozitării, importării, exportării, introducerii produselor ecologice pe piața românească, prin raportare la Regulamentele UE și a OUG 32/2000 cu privire la produsele ecologice.

Sancțiunile sunt aplicabile operatorilor/grupurilor de operatori care:

a) produc, pregătesc, distribuie sau depozitează produse ecologice ori în conversie;

b) importă produse ecologice ori în conversie dintr-o țară terță;

c) exportă produse ecologice ori în conversie spre o țară terță;

d) introduc produse ecologice ori în conversie pe piață.

În continuare mă voi referi la sancțiunile aplicabile în cazul încălcării dispozițiilor referitoare la etichetarea produselor ecologice.

Constituie contravenție:

Utilizarea fără drept a termenilor „ecologic“, „biologic“, „organic“, a cuvintelor derivate și a diminutivelor acestora, precum „bio“ și „eco“, singure sau în combinație, pe etichetă, pe materialele publicitare, în mediul electronic sau în documentele comerciale ale unui produs, inclusiv termenii utilizați în mărci comerciale sau nume de societăți sau practici, dacă ar putea induce în eroare consumatorul sau utilizatorul sugerând natura ecologică a produsului și care nu respectă prevederile art. 30, 32 și 33 din Regulamentul (UE) 2018/848;

Articolele 30, 32 și 33 cuprind dispoziții referitoare la etichetarea produselor ecologice. Dintre acestea, amintim pe scurt câteva aspecte relevante:

I. Doar produsele conforme cu Regulamentul 2018/848 pot purta eticheta cu termenii „ecologic”, „biologic“, „organic“, a cuvintelor derivate și a diminutivelor acestora, precum „bio“ și „eco“, singure sau în combinație.

II. Produsele obținute în timpul perioadei de conversie nu se etichetează și nu se promovează drept produse ecologice sau produse în conversie.

Cu toate acestea, materialul de reproducere a plantelor, produsele alimentare de origine vegetală și produsele destinate hranei animalelor de origine vegetală obținute în timpul perioadei de conversie care respectă articolul 10 alineatul (4) – respectiv să se fi respectat o perioadă de conversie de cel puțin 12 luni în cazul materialelor de reproducere a plantelor și produsul să conțină numai un singur ingredient provenit din culturi agricole și să se fi respectat o perioadă de conversie de cel puțin 12 luni înainte de recoltare în cazul produse alimentare de origine vegetală și produsele destinate hranei de origine vegetalăse pot eticheta și promova drept produse în conversie, utilizând termenul „în conversie” sau un termen corespunzător, alături de termenii „ecologic”, „biologic“, „organic“, a cuvintelor derivate și a diminutivelor acestora, precum „bio“ și „eco“.

III. Termenii nu se folosesc pentru un produs pentru care, în conformitate cu dreptul Uniunii, trebuie să se indice pe etichetă sau în materialul publicitar că produsul conține OMG-uri, constă în OMG-uri sau este produs din OMG-uri (organisme modificate genetic).

IV. Pentru alimentele prelucrate, precum și pentru hrana pentru animale prelucrată se pot folosi termenii „ecologic”, „biologic“, „organic“, a cuvintelor derivate și a diminutivelor acestora, precum „bio“ și „eco“, însă doar în condițiile stabilite de Regulament.

V. Este necesar ca pe etichetă să apară și:

a) numărul de cod al autorității de control sau al organismului de control care reglementează activitatea operatorului care a desfășurat ultima operațiune de producție sau de pregătire;

b) în cazul alimentelor preambalate, pe ambalaj apare, de asemenea, logoul Uniunii Europene pentru producția ecologică prevăzut de Regulament, excepție făcând produsele aflate în conversie și alimentele prelucrate.

VI.  Logoul Uniunii Europene pentru producția ecologică poate fi utilizat pentru etichetarea, prezentarea și publicitatea produselor conforme cu Regulamentul.

Sancțiunea aplicabilă în cazul nerespectării dispozițiilor amintite mai sus este amenda de la 20.000 lei la 50.000 lei.

Constatarea contravențiilor săvârșite de operatori/grupuri de operatori și aplicarea sancțiunilor se fac de către personalul cu atribuții de inspecții tehnice din cadrul direcțiilor pentru agricultură județene și a municipiului București.

În cazul aplicării unei sancțiuni, se încheie un proces-verbal de constatare a contravenției care poate fi atacat în instanță, cu plângere contravențională.



Please enable JavaScript in your browser to complete this form.