Protecția maternității la locul de muncă


Categories:

Ce drepturi au salariatele gravide și mame – lăuze sau care alăptează

Salariatele gravide și mame – lăuze sau care alăptează – beneficiază de protecție suplimentară din partea angajatorului, conform normelor aplicabile în materie.

pregnant woman, cute, pregnancy-5200901.jpg

Care sunt drepturile salariatei gravide?

a) să nu fie expuse la riscuri ce le pot afecta sănătatea și securitatea;

b) să nu fie constrânse să efectueze o muncă dăunătoare sănătății sau stării lor de graviditate;

c) să beneficieze de condiții de muncă adaptate stării lor de graviditate;

d) să beneficieze de concediu de risc maternal;

e) să beneficieze de reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menținerea veniturilor salariale;

f) să beneficieze de o dispensă pentru consultații prenatale (un număr de ore libere plătite salariatei de către angajator, pe durata programului normal de lucru, pentru efectuarea consultațiilor și examenelor prenatale pe baza recomandării medicului de familie sau a medicului specialist).

Cum poate beneficia o salariată gravidă de drepturile conferite de lege?

În primul rând, salariata care află că este însărcinată trebuie să obțină un document justificativ de la un medic (medicul de familie sau un medic specialist).

În al doilea rând, salariata trebuie să informeze în scris angajatorul cu privire la sarcină, anexând documentul eliberat de un medic.

Care sunt obligațiile angajatorului?

a) În termen de 10 zile lucrătoare de la data la care angajatorul a fost anunțat în scris de către o salariata cu privire la starea de graviditate, acesta are obligația să înștiințeze medicul de medicina muncii, precum și inspectoratul teritorial de muncă pe a cărui rază își desfășoară activitatea, pentru a permite acestora să verifice condițiile de muncă.

b) Angajatorul are obligația să păstreze confidențialitatea asupra stării de graviditate a salariatei și nu va anunța alți angajați decât cu acordul scris al acesteia și doar în interesul bunei desfășurări a procesului de muncă, când starea de graviditate nu este vizibilă.

c) În măsura în care inspecția muncii și medicul de medicina muncii apreciază că este necesar, angajatorul va lua măsurile necesare pentru modificarea condițiilor de muncă și a timpului de muncă, în scopul evitării expunerii salariatei la riscurile identificate.

Dacă modificarea condițiilor de muncă și a timpului de muncă nu este posibilă, angajatorul va lua măsuri pentru repartizarea salariatei pe un alt post, temporar.

d) obligația de a modifica locul de muncă, astfel încât să li se asigure salariatelor gravide, la intervale regulate de timp, pauze și amenajări pentru repaus în poziție șezândă sau, respectiv, pentru mișcare, în condițiile în care activitatea desfășurată de către salariate este numai în picioare/numai pe scaun;

e) obligația de a acorda salariatelor gravide dispensă pentru consultații prenatale în limita a maximum 16 ore pe lună, în cazul în care investigațiile se pot efectua numai în timpul programului de lucru, fără diminuarea drepturilor salariale.

Concediul de risc maternal

În situația în care nu este posibilă nici modificarea condițiilor/timpului de lucru, nici repartizarea pe un alt post, salariata gravidă beneficiază de concediu de risc maternal înainte de data solicitării concediului de maternitate.

Concediul de maternitate este de 126 de zile (63 de zile pentru sarcină și 63 de zile pentru lăuzie) și nu trebuie confundat cu concediul pentru creșterea copilului (care are durata de 2 ani sau 3 ani pentru creșterea copilului cu handicap).

Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracționat, pe o perioadă ce nu poate depăși 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist.


mother, newborn, child-4359044.jpg

Ce drepturi are salariata mamă – lăuză sau care alăptează?

În măsura în care, după naștere, salariata alege să se întoarcă la locul de muncă, este bine de știut că beneficiază de drepturi suplimentare, potrivit legii. Drepturile sunt similare celor de care beneficiază salariata gravidă.

Astfel, salariata lăuză are, în principal, următoarele drepturi:

a) să nu fie expuse la riscuri ce le pot afecta sănătatea și securitatea;

b) să nu fie constrânse să efectueze o muncă dăunătoare sănătății sau stării lor;

c) să beneficieze de condiții de muncă adaptate stării lor;

d) să beneficieze de concediu de risc maternal.

Concediul de risc maternal se acordă în aceleași condiții ca pentru salariata gravidă și trebuie solicitat după efectuarea concediului de lăuzie.

Cum poate beneficia salariata de drepturile conferite de lege?

În primul rând, salariata trebuie să obțină un document justificativ de la un medic (medicul de familie sau un medic specialist).

În al doilea rând, salariata trebuie să informeze în scris angajatorul cu privire la starea sa, anexând documentul eliberat de un medic.

Care sunt obligațiile angajatorului?

În mare parte, obligațiile angajatorului sunt aceleași ca și în cazul salariatei gravide, respectiv:

a) Obligația de a înștiința inspecția muncii și medicul de medicina muncii în vederea evaluării riscurilor la care este supusă salariata;

b) În măsura în care inspecția muncii și medicul de medicina muncii apreciază că este necesar, angajatorul va lua măsurile necesare pentru modificarea condițiilor de muncă și a timpului de muncă, în scopul evitării expunerii salariatei la riscurile identificate.

Dacă modificarea condițiilor de muncă și a timpului de muncă nu este posibilă, angajatorul va lua măsuri pentru repartizarea salariatei pe un alt post, temporar.

c) obligația de a modifica locul de muncă, astfel încât să li se asigure salariatelor lăuze, la intervale regulate de timp, pauze și amenajări pentru repaus în poziție șezândă sau, respectiv, pentru mișcare, în condițiile în care activitatea desfășurată de către salariate este numai în picioare/numai pe scaun;

d) obligația de a acorda salariatelor care alăptează, în cursul programului de lucru, două pauze pentru alăptare de câte o oră fiecare, până la împlinirea vârstei de un an a copilului. 


Alte aspecte importante

Salariatele gravide, lăuze sau care alăptează nu pot fi obligate să desfășoare muncă de noapte.

Salariatele gravide, lăuze sau care alăptează nu pot desfășura muncă în condiții cu caracter insalubru sau greu de suportat.

Încălcarea obligațiilor stabilite în sarcina angajatorilor constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 5.000 și 10.000 de lei.



Please enable JavaScript in your browser to complete this form.