Ordinul de protectie – Legea 217/2003


Categories:

Cum se poate obtine ordinul de protectie?

Image by Freepik

Victimele violenței domestice pot obține un ordin de protecție împotriva agresorului, în condițiile Legii nr. 217/2003.

Ordinul de protecție poate fi emis de poliție (caz în care acesta este provizoriu) sau de către instanța de judecată.

Ordinul de protecție provizoriu emis de polițiști – când poate fi emis?

Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

În acest scop, polițiștii vor proceda la examinarea situației de fapt și la evaluarea riscului, pe baza unui formular. Dacă se constată existența unui risc iminent, aceștia vor emite ordinul de protecție provizoriu.

Ordinul de protecție provizoriu – ce măsuri pot fi luate?

 Prin ordinul de protecție provizoriu se dispun, pentru o perioadă de 5 zile, una ori mai multe măsuri de protecție:

a) evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;

b) reintegrarea victimei și, după caz, a copiilor în locuința comună;

Măsurile de protecție prevăzute la lit. a) și b) se dispun împreună.

c) obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate;

d) obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere;

e) obligarea agresorului de a preda poliției armele deținute.

Obligațiile și interdicțiile dispuse împotriva agresorilor prin ordinele de protecție provizorii devin obligatorii imediat după emiterea acestora, fără somație și fără trecerea vreunui termen.

Perioada de 5 zile se calculează pe ore, adică are o durată de 120 de ore, și începe să curgă de la momentul la care s-a emis ordinul de protecție provizoriu.

Ordinul de protecție provizoriu este supus confirmării de către procuror. După confirmarea ordinului de protecție provizoriu, procurorul înaintează judecătoriei dosarul pentru emiterea unui ordin de protecție.

Ordinul de protecție provizoriu – contestația

 Ordinul de protecție provizoriu poate fi contestat la instanța de judecată competentă în termen de 48 de ore de la comunicare.

Ordinul de protecție emis de instanța de judecată

Image by storyset on Freepik

Victima violențelor domestice poate solicita instanței de judecată emiterea unui ordin de protecție în scopul înlăturării unui pericol.

Măsurile ce pot fi luate de instanța de judecată sunt:

a) evacuarea temporară a agresorului din locuința familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;

b) reintegrarea victimei și, după caz, a copiilor, în locuința familiei;

c) limitarea dreptului de folosință al agresorului numai asupra unei părți a locuinței comune atunci când aceasta poate fi astfel partajată încât agresorul să nu vină în contact cu victima;

d) cazarea/plasarea victimei, cu acordul acesteia, și, după caz, a copiilor, într-un centru de asistență;

e) obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate;

f) interdicția pentru agresor de a se deplasa în anumite localități sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic;

g) obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere;

h) interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod, cu victima;

i) obligarea agresorului de a preda poliției armele deținute;

j) încredințarea copiilor minori sau stabilirea reședinței acestora.

Durata măsurilor luate de instanța de judecată nu poate depăși 12 luni (conform noii reglementări, din data de 23.07.2023 – Legea 240/2023).

Dacă hotărârea nu cuprinde nicio mențiune privind durata măsurilor dispuse, acestea vor produce efecte pentru o perioadă de 12 luni de la data emiterii ordinului.

Ordinul de protecție și ordinul de protecție provizoriu – sancțiuni

Încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecție a oricăreia dintre măsurile dispuse prin ordinul de protecție constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecție provizoriu a oricăreia dintre măsurile dispuse prin ordinul de protecție provizoriu constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.



Please enable JavaScript in your browser to complete this form.