Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice a fost modificat
Legislația rutieră a suferit, din nou, modificări. Prin Hotărârea Guvernului, au fost adoptate dispoziții legale prin care se modifică sau completează anumite prevederi existente, precum și dispoziții legale noi.
În prezentul articol le vom preciza pe cele mai importante.
Retragerea permisului de conducere
Noțiunea de retragere a permisului de conducere a fost modificată. Astfel, retragerea permisului de conducere înseamnă o măsură tehnico-administrativă constând în reținerea documentului și interzicerea dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie, dispusă de poliția rutieră în cazurile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
La acest moment, retragerea permisului poate avea loc și în situația în care titularul acestuia nu a putut fi supus testării în vederea stabilirii concentrației de alcool pur în aerul expirat sau testării preliminare a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive, iar în urma efectuării examinării medicale s-au constatat elemente clinice sugestive consecutive consumului recent de băuturi alcoolice sau de substanțe psihoactive.
Circulația în sensul giratoriu
Având în vedere dificultățile de ordin practic generate ca urmare a interpretării neunitare a dispozițiilor legale, a fost adăugat un alineat referitor la circulația în sensurile giratorii:
„În cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.”
Dreptul polițiștilor de frontieră de a efectua verificări în evidența permiselor reținute
În punctele de trecere a frontierei de stat a României, polițiștii de frontieră au și atribuția de a aplica sancțiuni în cazul în care constată contravenții la regimul circulației pe drumurile publice.
În exercitarea acestei atribuții, „polițiștii de frontieră pot efectua verificări în evidența permiselor de conducere reținute și a sancțiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere, ori tramvaie.”
Reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce
Regulamentul prevede că îndeplinirea condițiilor pentru reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, prevăzute de Codul rutier, se analizează de către șeful serviciului poliției rutiere la nivelul căruia s-a hotărât cu privire la perioada de suspendare a dreptului de a conduce a cărei reducere se cere.
Așadar, pentru a beneficia de reducerea perioadei de suspendare, este necesară formularea unei cereri și promovarea examenului de verificare a cunoștințelor. De asemenea, este necesar ca titularul dreptului de a conduce să fi obținut permisul de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei.
Potrivit noilor modificări, „Cererea se depune în primele două treimi ale perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru care titularul permisului de conducere solicită reducerea.”