Din 15 martie, valorile nutriționale trebuie afișate în meniu – Ordin ANPC 201/2022


Obligația de a indica, la loc vizibil, valorile nutriționale ale produselor comercializate

Scurte precizări prealabile

La data de 15 martie 2023 a intrat în vigoare Ordinul ANPC nr. 201/2022 privind furnizarea de informații la comercializarea produselor finite/mâncărurilor furnizate de unitățile de restaurație colective.

Ordinul nr. 201/2022 a fost emis având în vedere dispozițiile Regulamentului (UE) nr. 1.169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare și Referatul întocmit de Direcția generală control și supraveghere piață și armonizare europeană nr. 4.109 din 19.04.2022.

Ce operatori economici sunt obligați să furnizeze informațiile conform Ordinului

Ordinul vizează unitățile de alimentație publică, atât cele care servesc mâncarea fizic, cât și cele care o comercializează online.

Potrivit Ordinului, „Indicarea informațiilor privind tipul și cantitatea ce depășește 20 g a ingredientelor compuse constituente ale produsului finit/mâncării furnizat/e de unitățile de restaurație colective, a declarației nutriționale, precum și a aditivilor utilizați se face astfel încât informațiile să fie disponibile și accesibile direct la locul de desfacere/oferire a acestui/acestei produs/ mâncări sau, în cazul comercializării la distanță, înainte de finalizarea comenzii.

ANPC a publicat și un ghid consultativ privind implementarea măsurilor luate prin Ordin.

Printre unitățile de alimentație publică vizate se numără:

  • Braserii
  • Pizzerii
  • Berării
  • Baruri
  • Cafenele
  • Restaurante (clasice, specializate, cantine-restaurant; cu autoservire etc)
  • Fast-food, inclusiv drive-thru
  • Unități tip bufet, rotiserii
  • Unități de cofetărie, patiserie
  • Ceainării
  • Terase/grădini de vară
  • Unități organizare eveniment

Lista nu are caracter exhaustiv, astfel că orice operator economic ce servește mâncare este obligat să includă în meniu informațiile conform Ordinului.

Operatorii economici sunt obligați să cuprindă în meniu următoarele informații, pe lângă denumirea produsului, prețul și cantitatea netă:

  • toate ingredientele componente, în ordinea descrescătoare a cantității;
  • valoarea nutrițională;
  • aditivii;
  • alergenii;
  • zahăr, sare și grăsimi, chiar dacă sunt într-o cantitate foarte mică în comparație cu restul produsului.

Important

Informațiile privind declarația nutrițională trebuie să respecte valoarea energetică și cantitățile de grăsimi, de acizi grași saturați, de zaharuri și de sare.

Informațiile amintite anterior trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, ușor accesibil, lizibil, de neșters și nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou/meniu.

În preambul Regulamentului se precizează astfel: „Pentru a atrage consumatorul de rând și pentru a servi scopului informativ pentru care a fost introdusă și dat fiind nivelul actual de cunoștințe privind alimentația, informațiile nutriționale prezentate ar trebui să fie simple și ușor de înțeles. Plasarea informațiilor nutriționale parțial în câmpul vizual principal, cunoscut sub denumirea de „partea frontală a ambalajului” și parțial pe altă parte a ambalajului, cum ar fi pe „partea posterioară a ambalajului” ar putea crea confuzii pentru consumatori. Prin urmare, declarația nutrițională ar trebui să figureze în același câmp vizual.”

Dacă produsele finite/mâncărurile furnizate de unitățile de restaurație colective sunt oferite spre vânzare în mai multe locuri diferite în cadrul aceleiași unități, aceste informații sunt prezentate consumatorului la fiecare dintre aceste locuri.

Pentru produsul finit/mâncarea furnizat/ă de unitățile de restaurație colective oferit/ă spre vânzare prin intermediul unei tehnici de comunicare la distanță, informațiile figurează pe suportul de vânzare la distanță, pe eticheta de preț sau ambalajul de transport, precum și în orice material publicitar.

Ghidul poate fi consultat aici.

Sancțiunile în cazul nerespectării dispozițiilor Ordinului 201/2022

Operatorii economici riscă amenzi cuprinse între 1.000 de lei și 10.000 de lei. În procesul-verbal de constatare a contravenției vor fi menționate și măsurile ce trebuie luate de contravenient, precum și termenele în care aceste măsuri trebuie duse la îndeplinire.

Neaducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse în termenele și condițiile prevăzute în procesele-verbale de constatare a contravenției se sancționează cu amendă contravențională de la 2.000 lei la 20.000 lei.

Săvârșirea repetată a contravenției se sancționează cu amendă contravențională de la 1.000 lei la 10.000 lei.

În plus, pentru limitarea prejudicierii consumatorilor, agentul constatator poate dispune oprirea temporară a comercializării produselor sau a utilizării acestora la prestarea serviciilor, până la remedierea deficiențelor, în cazul în care nu sunt făcute mențiunile privitoare la valoarea nutrițională, ingrediente, aditivi și alergeni.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.