Nomazii digitali pot fi scutiți de la plata taxelor și impozitelor


Noi modificări ale Codului fiscal aduse de Legea nr. 69/2023

Image by storyset on Freepik

La data de 30 martie 2023 a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 69/2023 prin care a fost modificat Codul fiscal.

Noile dispoziții legale stabilesc faptul că nomazii digitali nu sunt obligați să contribuie la sistemul public de pensii în condițiile art. 136 din Codul fiscal:

„Următoarele persoane au calitatea de contribuabili/plătitori de venit la sistemul public de pensii, cu respectarea legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, după caz:

b) cetățenii români, cetățenii altor state și apatrizii care nu au domiciliul sau reședința în România, în condițiile prevăzute de legislația europeană aplicabilă în domeniul securității sociale, precum și de acordurile privind sistemele de securitate socială la care România este parte, cu excepția nomazilor digitali, definiți în conformitate cu prevederile art. 2 lit. n^4) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în condițiile în care nomadul digital este prezent pe teritoriul României pentru o perioadă sau mai multe perioade care nu depășesc 183 de zile pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat;

De asemenea, nomazii digitali nu trebuie să achite contribuțiile de asigurări sociale de sănătate, în condițiile art. 153 din Codul fiscal:

„Următoarele persoane au calitatea de contribuabili/plătitori de venit la sistemul de asigurări sociale de sănătate, cu respectarea prevederilor legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și ale acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, după caz:

b) cetățenii străini și apatrizii care au solicitat și au obținut prelungirea dreptului de ședere temporară ori au domiciliul în România, cu excepția nomazilor digitali, definiți în conformitate cu prevederile art. 2 lit. n^4) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 194/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în condițiile în care nomadul digital este prezent pe teritoriul României pentru o perioadă sau mai multe perioade care nu depășesc 183 de zile pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat;

Mai mult decât atât, nomazii digitali sunt scutiți de la plata impozitului pe venit, în condițiile art. 226 din Codul fiscal:

„Următoarele venituri nu sunt impozabile în România:

d) veniturile din salarii sau asimilate salariilor obținute de persoana fizică cu statut de nomad digital, definit potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, din activitatea pe care o prestează în baza unui contract de muncă la o companie înregistrată în afara României și care prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor sau care deține o companie înregistrată în afara României, în cadrul căreia prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor și poate desfășura activitatea de angajat sau activitatea din cadrul companiei, de la distanță, prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor, în condițiile în care persoana fizică este prezentă pe teritoriul României pentru o perioadă sau mai multe perioade care nu depășesc 183 de zile pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat.”

Condiții pentru aplicarea dispozițiilor legale

Pentru a beneficia de modificările aduse Codului fiscal este necesară îndeplinirea câtorva condiții.

Nomadul digital trebuie să îndeplinească cerințele prevăzute de OUG 194/2002

În conformitate cu ordonanța, un nomad digital este străinul care este angajat cu un contract de muncă la o companie înregistrată în afara României și care prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor sau care deține o companie înregistrată în afara României, în cadrul căreia prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor și poate desfășura activitatea de angajat sau activitatea din cadrul companiei, de la distanță, prin folosirea tehnologiei informației și comunicațiilor.

Nomadul digital trebuie să fie prezent pe teritoriul României pentru o perioadă de 183 de zile sau mai puțin

Textul de lege stabilește că nomadul digital este scutit de plata impozitului pe venit, a contribuțiilor sociale și a contribuțiilor sociale de sănătate doar în situația în care este prezent pe teritoriul României pentru o perioadă sau mai multe perioade care nu depășesc 183 de zile pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.