Desfiintarea postului – In ce conditii poate fi concediat salariatul?
Concedierea pentru motive care nu țin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desființarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
Așadar, pentru a se putea dispune concedierea salariatului în cazul desființării postului, este necesară îndeplinirea următoarelor condiții:
Poate fi vorba despre motive economice, de organizare ori de alt fel care să justifice reducerea numărului de locuri de muncă în cadrul unității angajatoare. Important este să fie un motiv care să nu aibă legătură cu persoana salariatului care ocupă postul respectiv.
Deseori, angajatorii reduc numărul de locuri de muncă pentru motive cum ar fi: reducerea activității, implementarea unor măsuri de maximizare a profitului, achiziționarea de utilaje, dificultăți economice și alte asemenea.
Oportunitatea desființării locului de muncă este apreciată de angajator.
Prin desființarea postului nu se poate urmări înlăturarea unui salariat prin „ocolirea” dispozițiilor legale privind concedierea, ci trebuie avute în vedere nevoile unității angajatoare. De asemenea, desființarea postului trebuie să fie utilă performanțelor viitoare ale unității angajatoare.
Concedierea nu va fi legală dacă nu se va desființa postul ocupat de salariat ori dacă se vor desființa alte locuri de muncă din cadrul angajatorului.
Desfiintarea postului – Drepturile salariatului concediat
1. Salariații concediați pentru motive care nu țin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a șomajului în condițiile Legii nr. 76/2002:
a) informarea și consilierea profesională;
b) medierea muncii;
c) formarea profesională;
d) evaluarea și certificarea competențelor profesionale dobândite pe alte căi decât cele formale;
e) consultanță și asistență pentru începerea unei activități independente sau pentru inițierea unei afaceri;
f) completarea veniturilor salariale ale angajaților;
2. De asemenea, salariații beneficiază de indemnizație de șomaj.
3. Salariații mai beneficiază și de salarii compensatorii, în măsura în care acest drept a fost prevăzut în contractul colectiv/individual de muncă.
4. Deși legea nu prevede această obligație, angajatorul îi poate oferi salariatului un loc de muncă vacant, dacă există o astfel de prevedere în contractul colectiv/individual de muncă.
5. Salariații au dreptul la preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrătoare.
6. Salariații au dreptul de a contesta decizia de concediere.
Decizia de concediere
Decizia de concediere se comunică salariatului în scris și trebuie să conțină în mod obligatoriu:
a) motivele care determină concedierea;
b) durata preavizului;
c) termenul în care poate fi contestată și instanța judecătorească la care poate fi contestată de către salariat.
Concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută. Pentru a se constata nulitatea deciziei de concediere este necesară formularea unei contestații de către salariat.