Cum poate fi săvârșit abandonul de familie, conform Codului penal?
Codul penal definește infracțiunea de abandon de familie ca fiind săvârșirea de către persoana care are obligația legală de întreținere, față de cel îndreptățit la întreținere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferințe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea, cu rea-credință, a obligației de întreținere prevăzute de lege;
c) neplata, cu rea-credință, timp de 3 luni, a pensiei de întreținere stabilite pe cale judecătorească/printr-un act notarial.
Așadar, în situația în care o persoană care are obligația de întreținere față de altă persoană (de exemplu: un soț față de celălalt soț, un părinte față de copil, un copil major față de un părinte, un frate față de un alt frate și alte asemenea):
a) îl părăsește, alungă ori lasă fără ajutor,
b) nu îi plătește pensie de întreținere celui aflat în nevoie;
c) nu își execută obligația de a plăti pensia de întreținere stabilită prin hotărâre judecătorească/printr-un act notarial timp de 3 luni, cu rea-credință,
persoana care este îndreptățită la întreținere poate formula plângere penală pentru săvârșirea infracțiunii de abandon de familie.
Decizia nr. 221/2023 a Curții Constituționale a României
Conform Deciziei nr. 221/2023 a Curții Constituționale a României, soluția legislativă cuprinsă în art.378 alin.(1) lit.c) din Codul penal, care nu incriminează neplata, cu rea-credință, timp de 3 luni, a
pensiei de întreținere stabilite prin act notarial, este neconstituțională.
Așadar, fie că obligația de plată este stabilită printr-o hotărâre judecătorească, fie printr-un act notarial, neplata acesteia constituie abandon de familie potrivit Codului penal.
Variantă asimilată a infracțiunii de abandon de familie
Tot abandon de familie reprezintă și neexecutarea, cu rea-credință, de către cel condamnat a prestațiilor periodice stabilite prin hotărâre judecătorească, în favoarea persoanelor îndreptățite la întreținere din partea victimei infracțiunii.
Este vorba despre prestațiile la care este obligat autorul unei infracțiuni contra unei persoane (de exemplu, omor, ucidere din culpă, vătămare corporală și alte asemenea) printr-o hotărâre judecătorească penală sau civilă.
Ce riscă persoanele care săvârșesc infracțiunea de abandon de familie?
Pedeapsa stabilită de Codul penal este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
Cu toate acestea, fapta nu va fi pedepsită dacă, înainte de terminarea urmăririi penale, inculpatul își îndeplinește obligațiile.
De asemenea, dacă, până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, inculpatul își îndeplinește obligațiile, instanța dispune, după caz, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, chiar dacă nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru aceasta.
Ce opțiuni au victimele infracțiunii de abandon de familie?
Formularea unei plângeri penale este esențială în cazul în care vă regăsiți într-una dintre situațiile enumerate anterior. Plângerea penală poate fi retrasă ulterior, dacă inculpatul începe să își îndeplinească obligațiile.
Plângerea prealabilă trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care victima a aflat despre săvârșirea faptei.
Parasirea domiciliului conjugal – infractiune?
Nicio persoană nu poate fi obligată să rămână într-un mediu în care nu se simte bine, astfel că nu există nicio lege care să sancționeze parasirea domiciliului conjugal.
În cazul în care o persoană este abuzată de concubin, soț, iubit, aceasta are dreptul de a părăsi domiciliul comun și să locuiască în alt loc, fără a suferi consecințe legale.
În situația violenței domestice, victima are posibilitatea de a obține un ordin de protecție împotriva agresorului.
Citiți mai multe despre ordinul de protecție aici.
Alte articole ce pot fi relevante
Puteți citi mai multe despre obligația legală de întreținere aici.
Dacă aveți nevoie de informații legate de emiterea unui ordin de protecție, puteți consulta acest articol.
Ați putea fi interesat și de alte aspecte legate de relațiile de familie, cum ar fi divorțul, autoritatea părintească exclusivă sau stabilirea domiciliului minorului.