Fără suspendarea executării pedepsei în cazul uciderii din culpă, dacă șoferul nu avea permis sau a condus sub influența alcoolului ori a substanțelor psihoactive
Legea nr. 213/2023:
Articolul 91 din Codul penal a fost completat prin Legea nr. 213/2023. Astfel, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3) – uciderea din culpă -, dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 – Conducerea unui vehicul fără permis de conducere- sau 336 – Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
Articolul 192 alin. 1 din Codul penal:
Uciderea din culpă a unei persoane se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.
Articolul 192 alin. 2 din Codul penal:
Uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispozițiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exercițiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activități se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Când încălcarea dispozițiilor legale ori a măsurilor de prevedere constituie prin ea însăși o infracțiune se aplică regulile privind concursul de infracțiuni.
În cazul săvârșirii unei infracțiuni de ucidere din culpă ca urmare a nerespectării dispozițiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exercițiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activități în condițiile conducerii unui vehicul fără permis de conducere ori sub influența alcoolului sau a altor substanțe, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.
Articolul 192 alin. 3 din Codul penal:
Dacă prin fapta săvârșită s-a cauzat moartea a două sau mai multor persoane, limitele speciale ale pedepsei prevăzute în alin. (1) și alin. (2) se majorează cu jumătate.
Tot astfel, în cazul săvârșirii unei infracțiuni de ucidere din culpă cu privire la două sau mai multe persoane, în condițiile conducerii unui vehicul fără permis de conducere ori sub influența alcoolului sau a altor substanțe, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.
În concret, în cazul unui accident auto în urma căruia o persoană sau mai multe și-au pierdut viața, iar persoana aflată la volanul autovehiculului nu deținea permis de conducere ori deținea permis de conducere, însă era sub influența alcoolului ori a substanțelor psihoactive, instanța nu mai poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.
În aceste condiții, dacă persoana aflată la volanul autovehiculului la momentul producerii accidentului va fi condamnată pentru uciderea din culpă, în condițiile art. 335 ori 336, aceasta va executa pedeapsa cu închisoarea conform hotărârii judecătorești.
Servicii oferite de Cabinet de avocat Denisa Tudor
Ne puteți contacta utilizând formularul de mai jos:
Te-ar mai putea interesa și…
sursă foto: Image by storyset on Freepik