Completari Codul muncii 2023
La data de 24.07.2023, Codul muncii a fost completat prin adăugarea art. 118^1 care prevede următoarele:
(1) La cerere, salariații care au în întreținere copii în vârstă de până la 11 ani beneficiază de 4 zile pe lună de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă, în condițiile Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția situațiilor în care natura sau felul muncii nu permite desfășurarea activității în astfel de condiții.
(2) În situația în care ambii părinți sau reprezentați legali sunt salariați, cererea prevăzută la alin. (1) va fi însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte sau reprezentant legal, din care să rezulte faptul că, pentru aceeași perioadă, acesta nu a solicitat concomitent desfășurarea activității în regim de muncă la domiciliu sau telemuncă. În cazul în care părintele sau reprezentantul legal se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare, declarația pe propria răspundere a celuilalt părinte sau reprezentant legal nu este necesară.
(3) Prin derogare de la prevederile Legii nr. 81/2018, cu modificările și completările ulterioare, salariații care își desfășoară activitatea în condițiile prevăzute la alin. (1) au obligația să dispună de toate mijloacele necesare îndeplinirii atribuțiilor care le revin potrivit fișei postului.
Așadar, pentru a beneficia de cele 4 zile prevăzute de lege pentru munca la domiciliu sau în regim de telemuncă, salariatul trebuie:
Declarația nu este necesară în cazul în care salariatul sau salariata este o persoană singură în condițiile Legii nr. 277/2010, respectiv:
a) este necăsătorită;
b) este văduvă;
c) este divorțată;
d) are soțul/soția declarat/declarată dispărut/dispărută prin hotărâre judecătorească;
e) are soțul/soția arestat/arestată preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile sau execută o pedeapsă privativă de libertate și nu participă la întreținerea copiilor;
f) nu a împlinit vârsta de 18 ani și se află în una dintre situațiile prevăzute la lit. a)-e);
g) a fost numită tutore sau i s-au încredințat ori i s-au dat în plasament unul sau mai mulți copii și se află în una dintre situațiile prevăzute la lit. a)-c).
De asemenea, textul ce vine în completarea legii prevede că salariatul trebuie să dispună de toate mijloacele necesare îndeplinirii atribuțiilor care le revin potrivit fișei postului, ca o derogare de la dispozițiile Legii privind telemunca, potrivit cărora angajatorul este obligat să asigure mijloacele aferente tehnologiei informației și comunicațiilor și/sau echipamentele de muncă sigure necesare prestării muncii.