Conducerea fara permis – infractiune
Faptele de conducere a unui vehicul fără permis de conducere sunt tot mai frecvente, fie că este vorba de conducerea unui vehicul fără permis ori de conducerea unui vehicul având dreptul de a conduce suspendat în urma săvârșirii unei contravenții.
Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai ori a unui tractor agricol sau forestier de către o persoană care nu posedă permis de conducere este infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.
În concret, o persoană care:
săvârșește infracțiunea de conducere a unui vehicul fără permis.
Prin „nu posedă permis de conducere” se înțelege că nu a avut niciodată un permis de conducere, întrucât dacă posedă un permis pentru o altă categorie ori este cel pentru categoria potrivită, dar este suspendat/anulat, este vorba despre o altă infracțiune.
Conducerea unui vehicul cu permisul suspendat/retras/anulat ori cu un permis necorespunzător categoriei din care face parte vehiculul
De asemenea, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule, tramvaie ori tractoare agricole sau forestiere în România se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Potrivit OUG 195/2002, dreptul de a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai pe drumurile publice îl are numai persoana care posedă permis de conducere valabil, corespunzător categoriei din care face parte vehiculul respectiv, sau dovada înlocuitoare a acestuia cu drept de circulație.
Dreptul de a conduce un autovehicul, tractor ori tramvai se dobândește în urma promovării probelor teoretice și practice, în condițiile legii.
Exemplu: Dacă o persoană deține permis de conducere pentru categoria B, va săvârși o infracțiune în cazul în care va conduce un vehicul pentru care este necesară deținerea unui permis de conducere pentru categoria C.
Potrivit OUG 195/2002, permisul de conducere al persoanei care este declarată inaptă psihologic pentru a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se retrage de către poliția rutieră și poate fi redobândit numai după încetarea motivului pentru care s-a luat această măsură.
De asemenea, retragerea permisului de conducere se dispune de către poliția rutieră și în cazul în care titularul acestuia nu a putut fi supus testării în vederea stabilirii concentrației de alcool pur în aerul expirat sau testării preliminare a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive, iar în urma efectuării examinării medicale s-au constatat elemente clinice sugestive consecutive consumului recent de băuturi alcoolice sau de substanțe psihoactive, cu ocazia procedurii de recoltare a mostrelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de substanțe psihoactive.
În acest caz, se va elibera o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere fără drept de circulație, iar retragerea permisului de conducere se dispune până la ora 8.00 a zilei următoare, dar nu mai puțin de 12 ore.
Cu alte cuvinte, dacă o persoană:
poliția rutieră va dispune retragerea permisului de conducere.
Conducerea unui vehicul de către o persoană în perioada în care permisul de conducere este retras constituie infracțiune.
Anularea permisului de conducere eliberat de autoritatea română se dispune în următoarele cazuri:
a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracțiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârșită ca urmare a nerespectării regulilor de circulație;
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracțiunile prevăzute la:
1. art. 334 (Punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat),
2. art. 335 alin. (2) (Conducerea unui vehicul fără permis de conducere),
3. art. 336 (Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe),
4. art. 337 (Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice),
5. art. 338 alin. (1) (Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia) și
6. art. 339 alin. (2)-(4) din Codul penal (Împiedicarea sau îngreunarea circulației pe drumurile publice);
c) titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanță;
d) permisul de conducere a fost obținut cu încălcarea normelor legale, situație constatată de instanța competentă;
e) permisul de conducere a fost obținut în perioada în care titularul era cercetat sau judecat în cadrul unui proces penal pentru săvârșirea uneia dintre infracțiunile prevăzute la art. 334, art. 335 alin. (1) și (2), art. 336, art. 337, art. 338 alin. (1) și art. 339 alin. (2)-(4) din Codul penal sau pentru săvârșirea unei infracțiuni care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârșită ca urmare a nerespectării regulilor de circulație, atunci când acesta a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă.
Conducerea unui vehicul de către o persoană al cărei permis de conducere este anulat este infracțiune.
Suspendarea exercitării dreptului de a conduce este o sancțiune contravențională complementară și se dispune de către poliția rutieră.
Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac direct de către polițistul rutier sau de către polițistul local, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României, de către polițiștii de frontieră.
Împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta ori la judecătoria în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau sediul contravenientul.
Mai multe detalii despre plângerea contravențională puteți citi aici.
În situația în care contravenientul optează pentru formularea unei plângeri contravenționale, există cel puțin două posibile situații:
În cel de-al doilea caz, este important de știut că, potrivit art. 118 alin. 4 din OUG 195/2002: Suspendarea exercitării dreptului de a conduce se reia de drept începând cu ora 00.00 a zilei următoare celei în care a fost predat permisul de conducere, după rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești prin care instanța a respins plângerea formulată împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției sau a admis-o în parte, menținând sancțiunea contravențională complementară aplicată, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești.
Așadar, o persoană care conduce un vehicul după o perioadă mai mare de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de respingere a plângerii contravenționale ori de menținere a sancțiunii suspendării va săvârși infracțiunea de conducere a unui vehicul fără permis.
Au dreptul să conducă autovehicule pe drumurile publice din România, titularii permiselor de conducere naționale valabile, eliberate de autoritățile:
a) statelor membre ale Convenției asupra circulației rutiere, încheiată la Viena la 8 noiembrie 1968;
b) statelor membre ale Uniunii Europene;
c) statelor cu care România a încheiat un tratat privind recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere auto.
În cazul contrar, persoana care conduce un vehicul fără a avea dreptul de a conduce în România săvârșește infracțiunea de conducere a unui vehicul fără permis.
Încredințarea unui vehicul – conducerea fara permis
Fapta persoana care de a încredința un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care știe că se află în una dintre situațiile următoare:
1. nu deține permis;
2. deține permis de conducere pentru o altă categorie;
3. permisul de conducere a fost retras ori anulat;
4. exercitarea dreptului de a conduce a fost suspendată;
5. nu are dreptul de a conduce în România;
6. este sub influența alcoolului ori a substanțelor psihoactive.
va fi pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Mai multe detalii despre noile modificări puteți citi aici.
Servicii oferite de Cabinet de avocat Denisa Tudor
Ne puteți contacta utilizând formularul de mai jos:
sursă foto: Image by vectorpocket on Freepik