Absențele de la locul de muncă


Categories:

Absențele de la locul de muncă – Sancțiuni ce pot fi aplicate salariatului

Suspendarea contractului individual de muncă

Absențele de la locul de muncă – deși legislația în domeniu nu vine cu o definiție, absentarea nemotivată de la locul de muncă este atunci când salariatul ia decizia de a lipsi de la locul de muncă fără a se consulta cu angajatorul și în lipsa acordului acestuia.

În cazurile în care salariatul absentează nemotivat, contractul individual de muncă poate fi suspendat în condițiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, contractul individual de muncă, precum și prin regulamentul intern.

Suspendarea contractului individual de muncă în cazul absențelor nemotivate atrage suspendarea efectelor sale principale: prestarea muncii de către salariat și plata drepturilor de natură salarială de către angajator. În concret, salariatul nu mai prestează muncă pentru angajator, iar acesta din urmă nu mai plătește salariul.

Totuși, pentru a opera suspendarea contractului individual de muncă, este necesar ca, în contractul colectiv de muncă aplicabil ori în regulamentul intern să fie menționat faptul că absentarea nemotivată atrage după sine suspendarea contractului individual de muncă.

Citește aici articolul referitor la regulamentul intern

Așadar, pentru a acorda această „facilitate” salariatului (întrucât suspendarea este mai favorabilă salariatului decât aplicarea unei sancțiuni disciplinare), angajatorul trebuie să stabilească în mod expres care sunt condițiile în care operează suspendarea contractului individual de muncă prin regulamentul intern ori contractul colectiv de muncă.

Deși majoritatea angajatorilor au un regulament intern/contract colectiv de muncă prin care se acoperă aspectul absentării nemotivate de la locul de muncă, există situații în care angajatorii nu au o astfel de reglementare. În aceste situații, contractul individual de muncă nu poate fi suspendat, întrucât s-ar încălca art. 51 alin. 2 din Codul muncii.

Precizăm și faptul că absențele nemotivate se scad din vechimea în muncă.

Răspunderea disciplinară a salariatului

În situația în care nu poate opera suspendarea contractului individual de muncă, angajatorul are dreptul de a aplica, potrivit legii, sancțiuni disciplinare salariaților săi.

Citește aici articolul referitor la concedierea ca urmare a săvârșirii unei abateri disciplinare

Nicio sancțiune disciplinară nu poate fi luată în lipsa efectuării unei cercetări disciplinare în prealabil. În cadrul cercetării disciplinare, salariatul are dreptul de a se apăra și de a motiva absența sa de la locul de muncă.

De asemenea, salariatul are dreptul de a fi asistat de un consultant extern specializat în legislația muncii sau de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este.

Decizia de sancționare se comunică salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii și produce efecte de la data comunicării. Decizia de sancționare poate fi contestată de salariat la instanțele judecătorești competente în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării.

Există situații în care salariatul are o urgență și nu poate anunța angajatorul în timp util, caz în care nu se va aplica o sancțiune disciplinară, fiind aplicabil art. 152^2 din Codul muncii:

(1) Salariatul are dreptul de a absenta de la locul de muncă în situații neprevăzute, determinate de o situație de urgență familială cauzată de boală sau de accident, care fac indispensabilă prezența imediată a salariatului, în condițiile informării prealabile a angajatorului și cu recuperarea perioadei absentate până la acoperirea integrală a duratei normale a programului de lucru a salariatului.
(2) Absentarea de la locul de muncă prevăzută la alin. (1) nu poate avea o durată mai mare de 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic.
(3) Angajatorul și salariatul stabilesc de comun acord modalitatea de recuperare a perioadei de absență, precizată la alin. (1), în limita numărului de zile prevăzute la alin. (2).

În astfel de situații urgente, nu se va aplica o sancțiune disciplinară, ci angajatorul va stabili împreună cu salariatul o modalitate de recuperare a timpului de muncă „pierdut”.

De asemenea, nu se va considera nemotivată absența salariatului de la locul de muncă în cazul unor evenimente familiale deosebite. În acest caz, salariații au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.

Salariații au dreptul la concedii fără plată pentru rezolvarea unor situații personale, caz în care, de asemenea, absentarea nu va fi considerată nemotivată.

Aspecte importante

  • Este important ca în regulamentul intern/contractul colectiv de muncă aplicabil să fie precizate condițiile în care operează suspendarea contractului individual de muncă în cazul absentării nemotivate.
  • Dacă nu se prevede suspendarea ca sancțiune a absentării de la locul de muncă, este important ca în regulamentul intern/contractul colectiv de muncă aplicabil să fie prevăzute alte sancțiuni pentru absentarea nemotivată.
  • Este important ca în regulamentul intern/contractul colectiv de muncă aplicabil să fie precizată procedura ce trebuie urmată în situațiile în care salariații au nevoie de zile libere pentru situații familiale urgente (deces în familie, boală gravă a unui membru al familiei, inundație, incendiu, etc.).

Te-ar putea interesa și…

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

sursă foto: Image by pch.vector on Freepik