Ordonanța de clasare
Organele de urmărire penală pot fi sesizate prin plângere, denunț, acte ale altor organe de constatare prevăzute de lege ori se sesizează din oficiu cu privire la o faptă ce poate intra în sfera dreptului penal.
a) nu se poate începe urmărirea penală, întrucât nu sunt întrunite condiţiile de fond şi formă esenţiale ale sesizării;
b) există unul dintre cazurile prevăzute la art. 16 alin. (1), respectiv:
Plângerea împotriva ordonanței de clasare
Împotriva ordonanței de clasare, persoana interesată (de regulă, persoana vătămată) poate face plângere în termen de 20 de zile de la comunicarea copiei actului prin care s-a dispus soluţia.
Ordonanţele prin care se soluţionează plângerile împotriva soluţiilor, actelor sau măsurilor nu mai pot fi atacate cu plângere la procurorul ierarhic superior şi se comunică persoanei care a făcut plângerea şi celorlalte persoane interesate.
Totuși, persoana a cărei plângere împotriva ordonanței de clasare a fost respinsă poate face o altă plângere, în termen de 20 de zile de la comunicarea copiei ordonanței, la judecătorul de cameră preliminară.
![](https://denisatudor.ro/wp-content/uploads/2023/10/Right-click-on-the-background-of-the-slide-or-on-the-thumbnail-below-for-the-option-to-expand-this-page-into-a-whiteboard-for-more-space.-1-1-1024x413.png)
Judecătorul de cameră preliminară poate dispune admiterea plângerii și trimiterea cauzei la parchet pentru completarea urmăririi penale ori poate respinge plângerea formulată. Soluțiile sunt diferite de la caz la caz, motiv pentru care este necesar să consultați un avocat care vă poate îndruma cu privire la pașii ce trebuie urmați în cadrul unei astfel de proceduri.
Redăm un pasaj dintr-o hotărâre judecătorească recentă prin care a fost admisă o astfel de plângere:
„Judecătorul de cameră preliminară reţine că temeiul principal de clasare a cauzei reţinut de procuror prin Ordonanţa de clasare din data de 21.04.2023 este neîntrunirea elementelor constitutive ale acestei infracţiuni, constând în situaţia premisă, deoarece s-a sesizat nerespectarea unei convenţii notariale, apreciindu-se că fapta este tipică numai când obligaţia de a plăti pensia de întreţinere a fost stabilită pe cale judecătorească.
Judecătorul de cameră preliminară apreciază că în prezenta cauză este îndeplinită situaţia premisă a infracţiunii prev de art. 378 alin 1 lit c Cp (…).
Pentru aceste motive, în baza art. 341 alin 6 lit b Cpp va admite plângerea formulată de petenta (…). Desfiinţează soluţia de clasare dispusă prin Ordonanţa Parchetului de pe lângă Judecătoria (…), sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abandon de familie prev de art. 378 alin 1 lit c Cp şi trimite cauza la procuror în vederea completării cercetărilor.” (Încheiere finală (dezinvestire) nr. 379/2023 din 11.10.2023 pronunțată de Judecătoria Medgidia)