Demisia. Termenul de preaviz


Categories:

Ce este demisia?

Demisia este actul unilateral de voință a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.

Demisia – aspecte relevante

  • Demisia poate fi formulată oricând;
  • Demisia nu trebuie motivată de către salariat;
  • Demisia trebuie să îmbrace forma scrisă;
  • Demisia trebuie să fie comunicată angajatorului prin orice modalitate (depunerea la registratură, transmiterea directă către angajator, e-mail, poștă, curier rapid);
  • Demisia nu trebuie acceptată/aprobată de către angajator;
  • Demisia trebuie înregistrată de angajator, în caz contrar acesta putând fi sancționat contravențional;
  • Demisia poate fi revocată.

Termenul de preaviz

Termenul de preaviz este cel convenit de părți în contractul individual de muncă.

În cazul în care nu este prevăzut un termen de preaviz în contractul individual de muncă, devin aplicabile dispozițiile Codului muncii care stabilesc că acesta nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariații cu funcții de execuție, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariații care ocupă funcții de conducere.

Pe toată durata preavizului, contractul individual de muncă își va continua efectele – salariatul este obligat să presteze muncă, iar angajatorul este obligat să îl plătească. Desigur, se mențin și restul drepturilor și obligațiilor prevăzute în contractul individual de muncă.

Important

În situațiile în care contractul individual de muncă este suspendat, se va suspenda și termenul de preaviz.

Așadar, dacă salariatul aflat în perioada de preaviz intră în concediu medical, concediu de maternitate, concediu pentru îngrijirea copilului bolnav ori intervine un alt caz de suspendare de drept/din inițiativa salariatului/din inițiativa angajatorului, termenul de preaviz va fi suspendat.

Exemplu concret:

X este angajatul companiei Z.

Termenul de preaviz din contractul individual de muncă este de 20 de zile.

Dacă X își depune demisia la data Y, iar peste o zi lucrătoare intră în concediu medical, la terminarea concediului medical X va fi obligat să presteze muncă pentru angajator restul de zile lucrătoare.

În cazul în care salariatul absentează de la locul de muncă în perioada de preaviz, aceasta poate fi sancționat conform regulamentului intern aplicabil. Citește mai multe despre absențele de la locul de muncă aici.

Contractul individual de muncă poate înceta și mai devreme (fără respectarea termenului de preaviz), în două situații:

  • Angajatorul renunță la termenul de preaviz total sau parțial;
  • Angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă (de regulă, este vorba despre neplata salariilor, dar poate fi vorba despre oricare dintre obligațiile stabilite prin contractul individual de muncă).

Cum rămâne cu șomajul?

Potrivit Legii nr. 76/2002, „În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii: (…) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor.”

În cazul demisiei, concedierii din motive imputabile salariatului, încetării contractului individual de muncă prin acordul părților salariatul nu beneficiază de șomaj.

Formular de contact

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Te-ar mai putea interesa și…

Sursă icons: icons8.com. Sursă foto: Image by pikisuperstar on Freepik