Incetarea contractului de munca prin acordul partilor este o aplicare a principiului libertății muncii. Pe cale de simetrie, contractele individuale de muncă pot înceta astfel cum au fost încheiate – prin acordul de voință a părților.
Incetarea contractului de munca prin acordul partilor constituie, de regulă, un mod amiabil, nelitigios de desfacere a raportului de muncă.
Manifestarea de voință a părților cu privire la încetarea contractului de muncă trebuie să fie neechivocă.
Atât angajatorul, cât și salariatul trebuie să își exprime voința cu privire la încetarea contractului în mod clar. Voința uneia dintre părți nu se poate presupune. De exemplu, în cazul în care un salariat absentează nemotivat de la locul de muncă, nu se poate presupune faptul că dorește încetarea contractului individual de muncă.
Manifestarea de voință a părților cu privire la încetarea contractului de muncă trebuie să îmbrace forma scrisă (pentru a fi utilizat ca mijloc de probă).
Așa cum contractul individual de muncă trebuie încheiat în formă scrisă, și acordul de încetare a acestuia prin acordul părților trebuie încheiat în formă scrisă. Chiar dacă acordul este valabil încheiat și în formă verbală, constatarea într-un înscris a exprimării acordului de voință al părților în acest sens este utilă ca mijloc de probă.
Părțile nu sunt obligate să respecte termenul de preaviz
Atunci când contractul încetează prin acordul părților, nu se mai pune problema de obligația respectării unui termen de preaviz, cu excepția cazului în care părțile convin ca acordul de încetare a contractului de muncă să fie valabil de la o anumită dată ulterioară încheierii acestuia.
Salarii compensatorii
Deși legea nu prevede obligația angajatorului de a acorda salarii compensatorii în acest caz, acesta poate acorda salariatului câteva salarii compensatorii, astfel cum este prevăzut în regulamentul intern/contractul colectiv de muncă aplicabil.
În anumite cazuri, acordul de încetare este încheiat nelegal, prin constrângerea salariatului (de cele mai multe ori, este vorba și despre hărțuire la locul de muncă – amenințări, adresare de cuvinte jignitoare, șantaj și alte asemenea).
În măsura în care acordul nu îndeplinește condițiile de legalitate, acesta poate fi atacat în fața instanței de judecată.
Potrivit Legii nr. 76/2002, „În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii: (…) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor.”
În cazul demisiei, concedierii din motive imputabile salariatului, încetării contractului individual de muncă prin acordul părților salariatul nu beneficiază de șomaj.
Care sunt sancțiunile în cazul absențelor nemotivate de la locul de muncă;
Cum își poate da un salariat demisia;
Ce opțiuni are un salariat în cazul hărțuirii morale la locul de muncă.