Suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere


Categories:

Ce este suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere

Suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere este o modalitate de individualizare a pedepsei, aplicată de instanță prin hotărârea de condamnare.

În anumite cazuri stabilite de lege, instanța poate stabili ca executarea pedepsei să fie suspendată, stabilind totodată și un termen de supraveghere.

Condiții

Pentru a se putea stabili suspendarea executării pedepsei sub supraveghere este necesară îndeplinirea unor condiții:

  • icons8-law-100

    Pedeapsa aplicată, inclusiv în cazul concursului de infracțiuni, este închisoarea de cel mult 3 ani;

  • icons8-law-100

    Infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de un an, cu excepția cazurilor care nu atrag starea de recidivă sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;

    Cazurile care nu atrag starea de recidivă: faptele care nu mai sunt prevăzute de legea penală, infracțiunile amnistiate, infracțiunile săvârșite din culpă.

  • icons8-law-100

    Infractorul și-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității;

  • icons8-law-100

    În raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea pedepsei este suficientă şi, chiar fără executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.

Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, dacă:

  • icons8-law-100

    Pedeapsa aplicată este numai amenda;

    Când pedeapsa amenzii se adaugă pedepsei închisorii, amenda penală se execută, chiar dacă executarea pedepsei închisorii a fost suspendată sub supraveghere.

  • icons8-law-100

    Aplicarea pedepsei a fost iniţial amânată, dar ulterior amânarea a fost revocată;

  • icons8-law-100

    Infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor.

  • icons8-law-100

    Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracţiunilor de ucidere din culpă, săvârșite de o persoană care nu deținea permis de conducere sau care a condus sub influența alcoolului ori a substanțelor psihoactive.

    Este vorba de infracțiunile de ucidere din culpă săvârșite ca urmare a nerespectării dispozițiilorlegale ori a măsurilor de prevedere pentru exercițiul unei profesii sau meserii și a infracțiunilor de ucidere din culpă a două sau mai multe persoane.

Termenul de supraveghere

Durata suspendării executării pedepsei sub supraveghere constituie termen de supraveghere pentru condamnat şi este cuprinsă între 2 şi 4 ani, fără a putea fi însă mai mică decât durata pedepsei aplicate.

Termenul de supraveghere se calculează de la data când hotărârea prin care s-a pronunţat suspendarea executării pedepsei sub supraveghere a rămas definitivă.

Pe durata termenului de supraveghere condamnatul trebuie să respecte măsurile de supraveghere şi să execute obligaţiile ce îi revin, în condiţiile stabilite de instanţă.

Suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere – revocare

Cazurile în care instanța poate dispune revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere sunt:

  • icons8-law-100

    Pe parcursul termenului de supraveghere persoana supravegheată, cu rea-credinţă, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligaţiile impuse ori stabilite de lege;

  • icons8-law-100

    Până la expirarea termenului de supraveghere persoana supravegheată nu îndeplineşte integral obligaţiile civile stabilite prin hotărâre;

  • icons8-law-100

    Pedeapsa amenzii care a însoţit pedeapsa închisorii nu a fost executată şi a fost înlocuită cu pedeapsa închisorii;

  • icons8-law-100

    Pe parcursul termenului de supraveghere cel condamnat a săvârşit o nouă infracţiune, descoperită până la împlinirea termenului şi pentru care s-a pronunţat o condamnare la pedeapsa închisorii, chiar după expirarea acestui termen.

Suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere – anulare

Suspendarea executării pedepsei poate fi anulată dacă pe parcursul termenului de supraveghere se descoperă că persoana condamnată mai săvârşise o infracţiune până la rămânerea definitivă a hotărârii prin care s-a dispus suspendarea, pentru care i s-a aplicat pedeapsa închisorii chiar după expirarea acestui termen.

Te-ar putea interesa și…

Cum se poate reabilita o persoană condamnată;

Ce sancțiuni sunt în cazul conducerii unui vehicul fără permis de conducere;

Ce presupune infracțiunea de abandon de familie.

Contact

Contact Form Demo (#4)