Consumul de alcool la volan


Categories:

Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive

În funcție de cantitatea de alcool consumată, fapta de a consuma alcool la volan poate fi contravenție sau infracțiune.

Fapta este sancţionată cu amendă şi suspendarea exercitării dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 de zile, dacă alcoolemia, exprimată în grame de alcool per litru de sânge, este până la 0,80 g/l alcool pur în sânge.
Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.

Infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive

Fapta care este pedepsită de legea penală este reprezentată de acţiunea de conducere a unui vehicul pe drumurile publice de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. 

Condiţia esenţială este reprezentată de conducerea vehiculului pe un drum public, respectiv de necesitatea deținerii permisului de conducere pentru vehiculul respectiv.

În situația în care persoana care a condus nu deține permis de conducere, se va reține și infracțiunea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere.

Despre infracțiunea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere puteți afla mai multe aici.

De asemenea, este important ca persoana să se fi aflat pe un drum public, respectiv orice cale de comunicaţie terestră, cu excepţia căilor ferate, special amenajată pentru traficul pietonal sau rutier, deschisă circulaţiei publice; drumurile care sunt închise circulaţiei publice sunt semnalizate la intrare cu inscripţii vizibile.

Pentru a putea fi reținută infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive, este important ca fapta să fi fost săvârșită cu intenție. Dacă persoana aflată la volanul vehiculului a fost intoxicată involuntar (de către o altă persoană, de exemplu), nu se poate reține infracțiunea în sarcina inculpatului.

Având în vedere limitele de pedeapsă, instanța poate dispune amânarea aplicării pedepsei, renunțarea la aplicarea pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.

Extras din Hotărârea nr. 34/2024 din 22.01.2024 pronunțată de Judecătoria Buftea, cod RJ 62e9d7279 – amânarea aplicării pedepsei

„Aşadar, constatând că fapta există, constituie infracţiune şi a fost săvârşită de inculpat, instanţa, potrivit art. 396 alin. 2 CPP, va stabili în sarcina inculpatului (…) pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, prevăzută în art. 336 alin.2 din Codul penal, cu aplicarea art. 396 alin.10 CPP, pedeapsa de 10 luni închisoare, apreciind că pedeapsa astfel cum va fi stabilită este de natură să asigure atingerea scopurilor preventiv-educative şi sancţionatorii ale pedepsei. În ceea ce priveşte aplicarea pedepsei, ţinând seama şi de posibilităţile de îndreptare ale inculpatului, în raport de criteriile anterior menţionate, instanţa apreciază, în special faţă de circumstanţele personale ale inculpatului, astfel cum acestea au fost arătate anterior, că scopul pedepsei va putea fi atins chiar fără privarea de libertate a acestuia.
(…), instanţa va amâna aplicarea pedepsei de 10 luni închisoare pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, în condiţiile art. 84 Cod penal.”
Modificări aduse de Legea nr. 172/2024 – click aici pentru detalii
În conformitate cu noile modificări, nu se mai poate dispune amânarea aplicării pedepsei în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 335 (conducerea unui vehicul fără permis de conducere) şi 336 (conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe).
Altfel spus, în cazul infracțiunilor săvârșite după intrarea în vigoare a acestei modificări, instanța nu mai poate dispune amânarea aplicării pedepsei.
Pentru faptele săvârșite înainte de intrarea în vigoare a noilor modificări se poate dispune amânarea aplicării pedepsei, conform principiului aplicării legii penale mai favorabile.

Extras din Hotărârea nr. 958/2023 din 22.12.2023 pronunțată de Judecătoria Sectorului 2 București, cod RJ 72g686259 – renunțarea la aplicarea pedepsei

„Totodată, instanța reţine că inculpatul (…) este o persoană matură (26 de ani), integrată social, având un loc de muncă, iar anterior comiterii infracţiunii a avut o conduită ireproşabilă, din cazierul judiciar rezultând că până la această vârstă nu au existat situaţii în care să încalce normele legale şi nici cele morale. Toate aceste date sunt de natură că contureze profilului psiho-moral al inculpatului, fiind evident că acesta are un comportament dezirabil social.
Instanța opinează că inculpatul (…) a conştientizat care sunt urmările faptei sale, condiţii în care, în raport de posibilităţile sale de îndreptare, aplicarea unei pedepse ar fi inoportună având în vedere consecinţele pe care le-ar avea asupra persoanei inculpatului. Pentru aceste considerente, în baza art. 396 alin. (3) C. proc. pen. raportat la art. 80 C. pen. se va renunţa la aplicarea pedepsei faţă de inculpatul (…) sub aspectul comiterii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influența unor substanțe psihoactive, prevăzută de art. 336 alin. (2) Cod penal cu aplicarea art. 396 alin. (10) Cod procedură penală.

Încredințarea vehiculului unei persoane care a consumat alcool/substanțe psihoactive

Fapta persoanei care încredinţează un vehicul unei persoane despre care ştie că se află sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Pedeapsa se aplică doar dacă persoana care a condus vehiculul are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.

Consumul de alcool sau de alte substanţe psihoactive ulterior producerii unui accident de circulaţie

Fapta conducătorului unui vehicul de a consuma alcool sau alte substanţe psihoactive, după producerea unui accident de circulaţie care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, până la recoltarea mostrelor biologice, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

Codul penal introduce o infracțiune nouă – consumul de alcool/substanțe psihoactive după producerea unui accident și până la recoltarea mostrelor biologice.

Fapta nu este infracțiune în toate cazurile, ci doar în cele în care a avut loc un accident de circulație din care a rezultat vătămarea corporală sau uciderea uneia sau mai multor persoane.

Pedeapsa este mai mare (închisoarea de la 2 la 7 ani) în cazul în care persoana efectuează transport public de persoane, transport de mărfuri periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere.

Nu constituie infracţiune consumul de substanţe psihoactive după producerea accidentului de circulaţie şi până la recoltarea mostrelor biologice, dacă acestea sunt administrate de personal medical autorizat, în cazul în care administrarea acestora este impusă de starea de sănătate sau de vătămarea corporală a conducătorului auto.

Expertiza medico-legală va releva care sunt substanțele administrate de personalul medical autorizat și care sunt cele care se regăseau în organismul persoanei înainte de administrarea acestora.

Te-ar putea interesa și…

Când se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;

Care sunt consecințele conducerii unui vehicul fără a avea permis de conducere;

Ce este reabilitarea.

Formular de contact

Contact Form Demo (#4)

Car illustrations by Storyset