Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice


Categories:

Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice – infractiune

Conform Codului penal, refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

De asemenea, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și fapta săvârșită de:

  • instructorul auto, aflat în procesul de instruire;
  • examinatorul autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere.

În cazul conducerii unui vehicul de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice sau a altor substanţe, recoltarea de probe biologice se efectuează din dispoziţia organelor de constatare şi cu consimţământul celui supus examinării, de către un medic, asistent medical sau de o persoană cu pregătire medicală de specialitate, în cel mai scurt timp, într-o instituţie medicală, în condiţiile stabilite de legile speciale.

Așadar, în cazul în care una dintre persoanele menționate anterior (conducătorul vehiculului, instructorul auto sau examinatorul) nu își dau consimțământul pentru prelevarea probelor biologice, se poate reține infracțiunea de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice.

Pentru a putea fi reținută infracțiunea, esențial este să fie îndeplinită condiția necesității prelevării probelor în vederea stabilirii alcoolemiei sau prezenței unor substanțe psihoactive în organismul persoanelor indicate anterior.

Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice – Jurisprudență relevantă

Într-o cauză pe rolul Curții de Apel Constanța s-a reținut că inculpatul nu a săvârșit infracțiunea de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice:

Curtea constată că în data de 16.03.2019, în jurul orelor 00,10, după depistarea sa în trafic, întrucât emana halenă alcoolică, astfel cum s-a consemnat în procesul-verbal încheiat în data de 16.03.2019, inculpatul X a fost condus la Spital. Astfel, inculpatului X. i-au fost recoltate probe biologice de sânge, o singură probă, la solicitarea sa, în data de 16.03.2019, ora 02,06, conform procesului-verbal de recoltare mostre biologice. De asemenea, acesta a fost şi examinat clinic concluzionându-se că s-au constatat elemente clinice sugestive consecutive consumului recent de băuturi alcoolice sau de substanţe psihoactive.

Din buletinul de analiză toxicologică nr. 429 din data de 21.03.2019 emis de SJML Constanţa s-a precizat că inculpatul X. nu avea alcool în sânge, rezultatul fiind negativ.

De asemenea, Curtea constată că în cuprinsul procesului-verbal de depistare, lucrătorii de poliţie au constatat că inculpatul X. emana un miros pregnant de marijuana, fapt pentru care au procedat la verificarea amănunţită a autovehiculului şi la controlul corporal al persoanelor, însă nu au fost găsite substanţe interzise.

Dintr-un alt proces-verbal încheiat în data de 16.03.2019 de agentul de poliţie, reiese că, întorşi de la spital, au deplasat autoturismul inculpatului X. în curtea unităţii de poliţie, moment în care au identificat, pe bancheta din spate, în partea dreaptă, o substanţă sub formă de pulbere de culoare verzuie, iar în momentul în care au ridicat bancheta au găsit o substanţă asemănătoare cu iarba uscată de culoare verzuie.

Prin urmare, a fost încheiat procesul-verbal din data de 16.03.2019, ora 12, în care s-a consemnat că inculpatul X a fost prezentat din nou la Spital, unde s-a suspus examenului clinic, dar a refuzat să se supună recoltării de sânge sau de urină în vederea determinării prezenţei în organism a substanţelor psihoactive.

Într-adevăr, la dosar se află procesul-verbal de recoltare mostre biologice, încheiat în data de 16.03.2019, ora 11,25, în care s-a consemnat de către medicul de gardă că inculpatul X. refuză recoltarea de probe de sânge şi urină, pentru teste toxicologice, deoarece acestuia i s-au mai recoltat probe.

Curtea constată, prin prisma textelor de lege evidenţiate anterior, că obligaţia de supunere la recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei sau a substanţelor psihoactive, nu poate dura la nesfârşit, ci trebuie circumscrisă şi obligaţiei organelor de cercetare penală de a prezenta persoana unităţii spitaliceşti în cel mai scurt timp posibil de la producerea evenimentului rutier sau a împrejurării care impune recoltarea.

Acesta fapt, cu atât mai mult cu cât între infracţiunea de refuz sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, prev. de art. 337 C. pen. şi infracţiunea de conducere unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, prev. de art. 336 alin. (1) şi (2) C. pen. există o strânsă legătură.

În mod similar, în cazul refuzului de recoltare a probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei sau a prezenţei unor substanţe psihoactive, refuzul nu se poate exprima decât o singură dată, în cel mai scurt timp de la depistarea persoanei ce justifică o astfel de operaţiune, fără a exista posibilitatea de a se prelungi în timp, întrucât infracţiunea prev. de art. 337 C. pen. se consumă în momentul consemnării refuzului.

Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice – Pedeapsa aplicabilă

Astfel cum am menționat anterior, fapta se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

În funcție de circumstanțele cauzei, instanța poate dispune amânarea aplicării pedepsei, renunțarea la aplicarea pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.

Te-ar putea interesa și…

Care sunt pedepsele aplicabile consumului de alcool la volan;

În ce condiții se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;

Care sunt pedepsele aplicabile conducerii unui vehicul fără a deține permis de conducere.

Formular de contact

Contact Form Demo (#4)

Car illustrations by Storyset