Instrainarea parinteasca – Legea nr. 272/2004


Categories:

Ce este instrainarea parinteasca?

Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului a fost modificată, fiind adăugată noțiunea de „instrainare parinteasca”.

Potrivit legii, aceasta reprezintă o formă a violenţei psihologice prin care unul dintre părinţi sau persoanele din familia extinsă sau substitutivă, în mod intenţionat, urmărit sau asumat şi apropriat, generează, acceptă sau foloseşte o situaţie în care copilul ajunge să manifeste reţinere sau ostilitate, nejustificată sau disproporţionată faţă de oricare dintre părinţi.

Ce elemente de noutate aduce Legea nr. 272/2004 cu privire la instrainarea parinteasca și la alte aspecte relevante

1. La stabilirea programului de vizită de către instanța de judecată în cazul în care părinții nu se înțeleg se va avea în vedere și instrainarea parinteasca.

2. Tot privitor la programul de vizită, instanţa de judecată:

a) stabileşte dacă sarcina de a duce şi a aduce copilul la începutul şi, respectiv, la sfârşitul perioadelor programului de relaţii personale îi revine părintelui sau persoanei în favoarea căreia se stabileşte programul de relaţii personale ori părintelui sau persoanei cu care copilul locuieşte; atunci când instanţa de judecată constată existenţa unei situaţii de înstrăinare părintească, sarcina revine întotdeauna părintelui care înstrăinează;

b) dispune ca programul de relaţii personale cu privire la un copil înscris la o unitate de învăţământ să se desfăşoare pentru o perioadă de până la 7 zile consecutive într-un interval de 14 zile, în toate perioadele de peste an în care copilul nu se află în vacanţele prevăzute de programa şcolară.

3. Cu privire la exercitarea autorității părintești, instanța va ține cont și de instrainarea părinteasca și oricare altă imposibilitate obiectivă a părinţilor de a colabora pentru luarea în comun a deciziilor privitoare la copil.

4. Decăderea din exercițiul drepturilor părintești. Dacă, în urma vizitelor efectuate de serviciul public de asistență socială se constată că dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală sau socială a copilului este primejduită, legăturile personale ale copilului stabilite de instanţă sau convenite de părinţi sunt afectate în mod negativ, există indicii temeinice de înstrăinare părintească, serviciul public de asistenţă socială este obligat să sesizeze în termen de 24 de ore direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului în vederea luării măsurilor prevăzute de lege.
Direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului este obligată să sesizeze instanţa judecătorească în situaţia în care consideră că sunt întrunite condiţiile prevăzute de lege pentru decăderea, totală sau parţială, a părinţilor ori a unuia dintre ei din exerciţiul drepturilor părinteşti.

5. Semnalarea unui abuz cu privire la copilul minor. Orice persoană fizică sau juridică, precum şi copilul pot sesiza direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului din judeţul/sectorul de domiciliu să ia măsurile corespunzătoare pentru a-l proteja împotriva oricăror forme de violenţă, inclusiv violenţă sexuală, vătămare, sau de abuz fizic sau mental, înstrăinare părintească, de rele tratamente sau de exploatare, de abandon sau neglijenţă.

Rămâne în sarcina angajaților instituţiilor publice sau private care, prin natura profesiei, intră în contact cu copilul şi au suspiciuni asupra unui posibil caz de abuz, neglijare, înstrăinare părintească sau rele tratamente obligația de a sesiza de urgenţă direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului.

Constatarea unui caz de instrainare parinteasca

Unul dintre părinți, procurorul sau direcția generală de asistență socială și protecția copilului pot solicita instanței de judecată constatarea unei situații de instrainare parinteasca.

Cererea poate fi făcută în timpul unui proces în desfășurare ori pe calea unui proces separat.

Înstrăinarea părintească creează prezumţia relativă că exercitarea autorităţii părinteşti de către părintele care înstrăinează, precum şi stabilirea locuinţei copilului la domiciliul acestui părinte nu sunt în interesul superior al copilului.

Te-ar putea interesa și…

Care sunt demersurile ce trebuie făcute pentru a obține decăderea din drepturile părintești;

Cum se poate stabili autoritatea părintească exclusivă (custodie exclusivă) în favoarea unuia dintre părinți;

Cum se poate stabili un program de vizită pentru părintele care nu locuiește cu copilul minor;

Cum se poate formula o cerere de divorț în fața instanței de judecată.

Formular de contact

Contact Form Demo (#4)

Image by freepik